Tratamente

Medicamentele pentru migrene acute încearcă să amelioreze sau să oprească progresia unui atac sau să îl întrerupă odată ce a început.

Medicamente pentru migrenă acută

Tratamentul acut trebuie luat cât mai devreme posibil în faza de cefalee a unui atac pentru a preveni escaladarea acestuia și pentru a crește eficiența medicamentelor.

Cele două tipuri principale de tratamente acute utilizate sunt analgezicele și triptanii.

Analgezice

Analgezicele acționează prin reducerea percepției atacului, amorțind efectiv zona afectată de durere. Multe sunt disponibile fără prescripție medicală (OTC).

Aspirina este un analgezic tradițional de primă linie. Acesta are efecte antiinflamatorii, care afectează unele dintre mecanismele care fac ca o migrenă să doară.

Paracetamolul este un alt analgezic obișnuit, dar, spre deosebire de aspirină, nu are un efect antiinflamator.

Analgezicele combinate sunt denumite astfel deoarece sunt formate din două medicamente care lucrează împreună pentru a ataca durerea. Codeina și cafeina sunt cele mai comune analgezice combinate. Medicamentele anti-greață (antiemetice) pot fi, de asemenea, utilizate în combinație cu analgezicele pentru a trata migrena.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

AINS sunt, de asemenea, utilizate, în general, pentru crize mai severe. Acestea atacă inflamația. Exemple de AINS ar fi nurofen, difene, naprosyn, etc..

Sfaturi:

Formele solubile ale medicamentelor enumerate mai sus sunt, de obicei, mai bune pentru persoanele cu migrenă, deoarece majoritatea persoanelor prezintă simptome stomacale ca parte a atacului lor, ceea ce poate încetini absorbția comprimatelor obișnuite.

Analgezicele OTC pot fi periculoase dacă sunt luate incorect. Rețineți, de asemenea, că, dacă migrena nu răspunde la doza indicată de analgezic, administrarea de doze suplimentare nu va ajuta și, de fapt, poate duce la dureri de cap de revenire prin utilizare excesivă, precum și la iritarea stomacului.

Triptani

Triptanii sunt medicamente specifice migrenei, eliberate numai pe bază de prescripție medicală. Aceste medicamente vizează grupuri specifice de receptori de serotonină din creier, despre care se știe că sunt strâns implicați în crizele de migrenă.

Există șapte medicamente Triptan disponibile în Irlanda și sunt considerate în prezent ca fiind tratamentul de primă intenție. Acestea sunt:

  • Almotriptan
  • Frovatriptan
  • Sumatriptan
  • Eletriptan
  • Zolmitriptan
  • Naratriptan
  • Rizatriptan


Studiile au arătat că tratarea durerii de cap cu triptani va rezolva durerea în două ore , dar numai dacă medicamentul este luat devreme, când durerea este mai ușoară.

Unele persoane constată că durerea de cap va recidiva după administrarea unui triptan, caz în care se poate lua o a doua doză. Unii dintre triptani sunt disponibili sub formă de tablete (de exemplu, spray nazal sau tabletă dizolvantă). Acestea au o acțiune mai rapidă și pot fi utile pentru persoanele care se confruntă cu greață severă.

Triptanii sunt autorizați pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au migrene cu sau fără aură. Acestea nu sunt adecvate în timpul sarcinii. De asemenea, nu sunt potrivite pentru persoanele care au antecedente de orice tip de boală cardiovasculară sau hipertensiune arterială.

Tratamente Preventive

Scopul tratamentelor preventive este de a reduce frecvența atacurilor de migrenă.

În mod normal, acestea sunt prescrise în una dintre următoarele circumstanțe:

  • Dacă suferiți de mai mult de două sau trei atacuri pe lună
  • Dacă atacurile dumneavoastră sunt deosebit de severe sau invalidante și nu răspund bine la tratamentele acute
  • Pentru a întrerupe ciclul de atacuri
  • Dacă atacurile dumneavoastră urmează un tipar regulat (de exemplu, în jurul perioadei menstruale)
  • Dacă suferiți de forme rare de migrenă, cum ar fi migrena bazilară sau hemiplegică


Medicamentele preventive se iau zilnic pentru o perioadă de șase până la douăsprezece luni și, deși rareori previn efectiv atacurile în totalitate, rata lor de succes de aproximativ 50-60%. Preventivele nu vor fi benefice în tratarea unui atac odată ce acesta a început. Atunci este necesar un tratament acut.

Unele preventive funcționează mai bine la o persoană decât la alta, astfel încât, dacă unul nu funcționează bine, nu înseamnă că altul nu va funcționa.

Mindfulness și relaxare

Ce este practica de relaxare?

Relaxarea nu înseamnă doar o vacanță sau o pauză de la rutina noastră normală, deși ambele lucruri ne pot ridica starea de spirit. A  învăța să ne relaxăm înseamnă să învățăm modalități de a ne reduce nivelul de tensiune fizică și îngrijorarea emoțională care însoțește stresul. Corpul nostru este construit să treacă prin perioade de tensiune și relaxare în mod natural, iar dezvoltarea unei practici de relaxare ne reamintește cum să declanșăm acest răspuns natural de relaxare.

Practica de relaxare poate fi la fel de simplă ca și învățarea modului de a face respirația de relaxare (numită uneori respirație abdominală) și practicarea ei în mod regulat. De asemenea, putem folosi instrumente precum imaginația, când ne imaginăm în mod activ scene liniștitoare, sau relaxarea musculară progresivă, când lucrăm la tensionarea și relaxarea tuturor grupelor noastre musculare. Cel mai important lucru este să învățăm cum să reducem tensiunea.

Dacă suntem foarte stresați, se recomandă o practică zilnică. Pentru a obține un răspuns complet de relaxare, exercițiile ar trebui să dureze între 15 și 20 de minute. Cu cât exersăm mai mult, cu atât mai ușor devine să ne reducem nivelul de tensiune.

De ce ar trebui să o fac?

Cercetările arată că persoanele care au o practică regulată de relaxare își reduc semnificativ experiența fizică a stresului și a tensiunii. Acest lucru este asociat cu rezultate mai bune în materie de sănătate și cu o calitate mai bună a vieții.

Cele mai frecvent utilizate măsuri preventive pentru migrene

Beta-blocante

Agenți antiepileptici (anticonvulsivante)

ATENȚIE Valproat de sodiu (Epilim), nu trebuie utilizat la copii de sex feminin, la adolescenți de sex feminin, la femeile cu potențial fertil și la femeile însărcinate, acest lucru este deosebit de important, având în vedere potențialul teratogen semnificativ (creșterea riscului de malformații congenitale) al medicamentului.  Dacă luați Valproat de sodiu (Epilim) vă rugăm să vă asigurați că ați citit Prospectul cu informații pentru pacient .

  • Blocanți ai canalelor de calciu
  • Antidepresive triciclice
  • Antagoniști 5-HT


Blocul nervului occipital ca tratament pentru migrenă

Ce este un bloc nervos occipital?

Un blocaj al nervului occipital este o injectare a unui steroid sau a unui alt medicament în jurul nervilor occipitali mai mari și mai mici, care sunt situați în partea din spate a capului, chiar deasupra zonei gâtului.

Care este scopul unui bloc nervos occipital?

Steroidul injectat reduce inflamația și umflarea țesutului din jurul nervilor occipitali. Acest lucru poate reduce, la rândul său, durerea și alte simptome cauzate de inflamația sau iritarea nervilor și a structurilor din jur. În mod obișnuit, durerile de cap de peste ceafă, inclusiv anumite tipuri de dureri de cap de tensiune și migrene, pot răspunde la blocurile nervilor occipitali.

Cât durează blocajul nervului occipital?

Injecția propriu-zisă durează doar câteva minute.

Ce se injectează de fapt?

Injecția constă într-un anestezic local și un medicament steroid.

Va durea blocajul nervului occipital?

Procedura presupune introducerea unui ac prin piele și prin țesuturile mai profunde. Așadar, există o anumită durere implicată. Cu toate acestea, pielea și țesuturile mai profunde sunt amorțite cu un anestezic local cu ajutorul unui ac foarte subțire în timpul efectuării blocului.

Cum se efectuează Blocul Nervos Occipital?

Se face cu pacientul așezat sau întins. Pielea și părul de la ceafă sunt curățate cu o soluție antiseptică și apoi se efectuează injecția.

La ce ar trebui să mă aștept după blocajul nervului occipital?

Imediat după injecție, este posibil să simțiți că durerea a dispărut sau a fost destul de redusă. Acest lucru se datorează anestezicului local injectat. Acest lucru va dura doar câteva ore. Este posibil ca durerea să revină și să aveți dureri de cap timp de o zi sau două. Acest lucru se datorează procesului mecanic de introducere a acului, precum și iritației inițiale cauzate de steroidul în sine. Ar trebui să începeți să observați o ameliorare mai durabilă a durerii începând cu a treia zi.

Ce ar trebui să fac după blocajul nervului occipital?

Cei mai mulți pacienți se pot conduce singuri acasă. Pacientul să o ia ușor timp de câteva ore după procedură. Este posibil să doriți să aplicați gheață pe zona injectată. Puteți efectua orice activitate pe care o puteți tolera.

Pot să mă duc la serviciu pentru a lucra a doua zi?

Cu excepția cazului în care există complicații, ar trebui să vă puteți întoarce la muncă a doua zi. Cel mai frecvent lucru pe care îl puteți simți este o durere la locul injecției.

Cât durează efectul medicamentelor?

Efectul este imediat, de obicei, de la anestezicul local injectat. Acesta dispare în câteva ore. Steroizii încep să acționeze în aproximativ trei până la cinci zile, iar efectul lor poate dura de la câteva zile până la câteva luni.

Câte blocări ale nervului occipital trebuie să fac?

Acestea variază. Injecțiile se fac la aproximativ o săptămână distanță una de alta, doar dacă este necesar. Dacă prima injecție nu vă ameliorează simptomele în aproximativ o săptămână sau două săptămâni, vi se poate recomanda să faceți o a doua injecție. Dacă răspundeți la injecții, vi se poate recomanda să faceți injecții suplimentare atunci când simptomele revin.

Mă vor ajuta blocajele nervului occipital?

Este dificil de prezis dacă injecția vă va ajuta sau nu. În general, pacienții care au o durere de debut recent pot răspunde mult mai bine decât cei cu o durere de lungă durată. De obicei, prima injecție este mai mult un test decât un tratament. Primul bloc va confirma că nervii occipitali sunt implicați în durere și va fi de ajutor. Sau nu va fi de ajutor și nervii occipitali nu vor fi suspectați ca făcând parte din durere.

Care sunt riscurile și efectele secundare ale blocării nervilor occipitali?

În general, această procedură este sigură. Cu toate acestea, cu orice procedură există riscuri, efecte secundare și posibilitatea apariției unor complicații. Cel mai frecvent efect secundar este durerea temporară la locul de injectare. Alte riscuri mai puțin frecvente implică infecție, sângerare, agravarea simptomelor etc. Din fericire, efectele secundare grave și complicațiile sunt mai puțin frecvente.

Cine nu ar trebui să facă un bloc nervos occipital?

Dacă sunteți alergic la oricare dintre medicamentele care urmează să fie injectate, dacă luați un medicament pentru subțierea sângelui, dacă aveți o infecție activă în curs de desfășurare sau dacă aveți un diabet zaharat sau o boală de inimă slab controlată, nu ar trebui să faceți un bloc nervos occipital sau cel puțin să luați în considerare amânarea acestuia dacă amânarea ar îmbunătăți starea dumneavoastră medicală generală.

Onabotulinum Toxina A pentru migrenă

Botoxul este utilizat acum ca tratament preventiv pentru persoanele care suferă de migrene cronice.

Migrena cronică este definită ca dureri de cap în cel puțin cincisprezece zile pe lună (din care cel puțin opt zile sunt cu migrenă).

Cum funcționează?

BOTOX blochează eliberarea de neurotransmițători care sunt legați de provocarea durerii. Neurotransmițătorii sunt substanțe chimice care transportă impulsurile nervoase. Pentru a preveni durerea de cap, Botox blochează aceste semnale să ajungă la sistemul nervos central și să determine nervii să devină foarte sensibili.

Siguranță și efecte secundare

În cadrul studiilor clinice pentru migrena cronică, 26% au raportat efecte secundare după primul tratament, iar acest procent a scăzut la 11% la un al doilea tratament. 9% au raportat o înrăutățire a cefaleei.

În general, reacțiile adverse apar în primele câteva zile după injectare și nu sunt permanente sau de lungă durată.

Reacții de hipersensibilitate grave și/sau imediate au fost rareori raportate. Cu toate acestea, acestea pot include anafilaxie (reacție alergică severă), boala serică, urticarie (urticarie), edemul țesuturilor moi (retenție de lichide) și dispnee (lipsă de aer).

Au fost raportate reacții adverse legate de răspândirea toxinei la distanță de locul de administrare, care uneori au dus la deces, care în unele cazuri a fost asociat cu disfagie (dificultate la înghițire), pneumonie și/sau slăbiciune semnificativă. Pacienții tratați cu doze terapeutice pot prezenta o slăbiciune musculară exagerată.

Ca în cazul oricărei injecții, pot apărea leziuni. O injecție poate avea ca rezultat o infecție localizată, durere, inflamație, sensibilitate, umflături, sângerări, vânătăi etc. BOTOX poate provoca astenie (lipsă de forță), slăbiciune musculară, somnolență (somnolență), amețeli și tulburări de vedere, ceea ce ar putea afecta conducerea vehiculelor și operarea mașinilor. În cazul unei reacții, trebuie întreruptă administrarea altor injecții de BOTOX. Pacienții sau persoanele care îi îngrijesc trebuie sfătuiți să solicite imediat asistență medicală dacă apar tulburări de înghițire, de vorbire sau respiratorii.

Siguranța și eficacitatea BOTOX în tratamentul migrenei cronice nu au fost demonstrate la copii (totuși, migrena cronică este rară la copii).

Contraindicații

BOTOX este contraindicat:

În prezența unei infecții la locul (locurile) de injectare propus(e)

La persoanele cu o hipersensibilitate cunoscută la toxina botulinică de tip A sau la oricare dintre celelalte ingrediente utilizate pentru a forma „Botox

Nu se recomandă:

  • În timpul sarcinii, cu excepția cazului în care este clar necesar
  • În timpul alăptării, deoarece nu există informații cu privire la faptul că BOTOX este excretat în laptele uman


Notă:

  • Pacienții cu tulburări neurologice subiacente, inclusiv dificultăți de înghițire, prezintă un risc crescut de efecte secundare. În acest caz, tratamentul trebuie utilizat numai dacă se consideră că beneficiile tratamentului depășesc riscurile.
  • Pacienții cu afecțiuni neuromusculare pot prezenta un risc crescut de efecte mai severe, inclusiv disfagie acută și compromitere respiratorie în urma administrării dozelor tipice de BOTOX.
  • Pacienții cu antecedente de disfagie (dificultăți de înghițire) și aspirație (inhalarea de corpuri străine, cum ar fi conținutul stomacului, în căile respiratorii) trebuie tratați cu extremă precauție.


Trebuie să se manifeste prudență atunci când BOTOX este utilizat în prezența unei inflamații la locul (locurile) de injectare propus(e) sau atunci când este prezentă o slăbiciune excesivă în mușchiul țintă.

Neuromodularea

Societatea Internațională de Neuromodulare descrie neuromodularea ca fiind… „tehnologia care acționează direct asupra nervilor.

Este alterarea sau modularea – activității nervoase prin livrarea de agenți electrici sau farmaceutici direct într-o zonă țintă.” Există mai multe metode de neuromodulare sau stimulare utilizate în tratamentul migrenei. Fiecare dintre acestea vizează o zonă diferită și sunt utilizate în moduri diferite, fiind în mare parte non-invazive. Există mai multe tipologii de neuromodulare:

  • Stimularea magnetică transcraniană (TMS).
  • Stimularea electrică transcutanată a nervilor (TENS).
  • Stimularea externă a nervului trigemen (eTNS).
  • Stimularea nervului vag (vagal) (VNS).
Vitamine și minerale

Vă rugăm să rețineți că persoanele care iau în considerare aceste opțiuni ar trebui să discute mai întâi cu medicul de familie/neurologul și cu farmacistul lor. Aceste doze sunt mari și pacienții ar trebui să vorbească cu medicul lor despre efectele secundare.

Unii pacienți favorizează utilizarea terapiilor complementare pentru a contribui la reducerea frecvenței și severității crizelor de migrenă. O opțiune despre care se întreabă adesea este utilizarea mineralelor și a vitaminelor.

Coenzima Q10 (CoQ10) s-a dovedit a fi utilă pentru reducerea frecvenței atacurilor, a zilelor de dureri de cap și a zilelor cu greață. Doza recomandată este de 100 mg de trei ori pe zi.

Magneziul este recomandat 400 – 600mg pe zi ca doză orală și poate fi administrat sub supravegherea unui specialist pe cale intravenoasă la 1000 – 2000mg (IV) pentru gestionarea atacurilor acute. Se crede că magneziul are un efect analgezic.

Riboflavina 200 – 400mg zilnic s-a dovedit a fi, de asemenea, utilă pentru a reduce frecvența atacurilor și pentru a îmbunătăți numărul de zile de migrenă.