Tratamente
În migrenă există tratament acut (medicamente luate la începutul sau în timpul unui atac migrenos) și tratament preventiv (pentru atacuri severe, frecvente, dizabilitante și care ca scop reducerea frecvenței, severității crizelor și îmbunătățirea calității vieții). Totodată este importantă evitarea factorilor care favorizează apariția migrenei.
Alte materiale video despre migrenă:
- Despre migrenă (diagnostic, tratamente, neuromodulare etc.), dr. Bogdan Pană, neurolog Centrul Medical Emerald
- Diagnosticarea migrenei, dr. Florina Antochi, neurolog Spitalul Universitar de Urgență București
Tratament acut (medicamente)
- medicamente nespecifice (fără rețetă): antiinflamatoare nesteroidiene, antiemetice. Atenție: folosirea în exces determină cefalee de abuz medicamentos!
- medicamente specifice antimigrenoase (cu rețetă medicală): triptani, ditani, gepanți.
Tratament preventiv (pentru atacuri severe, frecvente, dizabilitante). Are ca scop reducerea frecvenței, severității crizelor și îmbunătățirea calității vieții.
- Terapii farmacologice:
- tradiționale: beta-blocante, unele anticonvulsivante (topiramat, depakine), candesartan
- nou–apărute, special concepute: anticorpi monoclonali anti CGRP
- Terapiile non-farmacologice:
- dispozitive de neuromodulare
- terapii cognitiv-comportamentale
Este importantă evitarea factorilor care favorizează apariția migrenei:
- mese neregulate
- oboseală
- lipsă somn
- infecții intercurente
- stres
- anumite contraceptive orale etc.
Tratament acut
Tratamentul acut trebuie luat cât mai devreme posibil în faza de cefalee a unui atac pentru a preveni escaladarea acestuia și pentru a crește eficiența medicamentelor! Este important de reținut că orice medicament trebuie să fie luat doar la recomandarea sau sub supravegherea unui profesionist medical, iar utilizarea specifică a medicament elor pentru migrene trebuie discutată și prescrisă de un medic în funcție de evaluarea medicală individuală a fiecărui pacient!
TIPURI DE MEDICAMENTE:
1. Medicamente nespecifice (fără rețetă): antiinflamatoare nesteroidiene, antiemetice. Atenție: folosirea în exces determină cefalee de abuz medicamentos!
Analgezice
Analgezicele acționează prin reducerea percepției atacului, amorțind efectiv zona afectată de durere. Multe sunt disponibile fără prescripție medicală (OTC).
Aspirina este un analgezic tradițional de primă linie. Acesta are efecte antiinflamatorii, care afectează unele dintre mecanismele care fac ca o migrenă să doară.
Paracetamolul este un alt analgezic obișnuit, dar, spre deosebire de aspirină, nu are un efect antiinflamator.
Analgezicele combinate sunt denumite astfel deoarece sunt formate din două medicamente care lucrează împreună pentru a ataca durerea. Codeina și cafeina sunt cele mai comune analgezice combinate. Medicamentele anti-greață (antiemetice) pot fi, de asemenea, utilizate în combinație cu analgezicele pentru a trata migrena.
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
AINS sunt de asemenea utilizate, în general pentru crize mai severe. Acestea atacă inflamația. Exemple de AINS ar fi nurofen, difene, naprosyn etc.
Sfaturi:
Formele solubile ale medicamentelor enumerate mai sus sunt, de obicei, mai bune pentru persoanele cu migrenă, deoarece majoritatea persoanelor prezintă simptome stomacale ca parte a atacului lor, ceea ce poate încetini absorbția comprimatelor obișnuite.
Analgezicele OTC pot fi periculoase dacă sunt luate incorect. Rețineți, de asemenea că, dacă migrena nu răspunde la doza indicată de analgezic, administrarea de doze suplimentare nu va ajuta și defapt poate duce la dureri de cap de revenire prin utilizare excesivă, precum și la iritarea stomacului.
Aceste tipuri de medicamente se eliberează fără rețetă, dar trebuie atenție pentru că folosirea lor excesivă determină cefalee de abuz medicamentos!
2. Medicamente specifice antimigrenoase (cu rețetă medicală): triptani, ditani, gepanți.
Triptani
Triptanii sunt medicamente specifice migrenei, eliberate numai pe bază de prescripție medicală. Aceste medicamente vizează grupuri specifice de receptori de serotonină din creier, despre care se știe că sunt strâns implicați în crizele de migrenă.
Există șapte medicamente Triptan disponibile la nivel european și sunt considerate în prezent ca fiind tratamentul de primă intenție. Acestea sunt: Almotriptan, Frovatriptan, Sumatriptan, Eletriptan, Zolmitriptan, Naratriptan, Rizatriptan. În România este disponibil doar sumatriptan (denumire comercială Sumatriptan SUN – forma injectabilă sau Sumacta, Imigran, Xibimer – oral).
Studiile au arătat că tratarea durerii de cap cu triptani va rezolva durerea în două ore, dar numai dacă medicamentul este luat devreme, când durerea este mai ușoară.
Unele persoane constată că durerea de cap va recidiva după administrarea unui triptan, caz în care se poate lua o a doua doză. Unii dintre triptani sunt disponibili sub formă de tablete, spray nazal sau tabletă dizolvantă. Aceștia au o acțiune mai rapidă și pot fi utili pentru persoanele care se confruntă cu greață severă.
Triptanii sunt autorizați pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au migrene cu sau fără aură. Acesteaa nu sunt adecvate în timpul sarcinii. De asemenea, nu sunt potrivite pentru persoanele care au antecedente de orice tip de boală cardiovasculară sau hipertensiune arterială.
Ditani
Ditanii sunt o clasă relativ nouă de medicamente pentru tratamentul migrenelor, similari ca eficiență cu triptanii.
Aceste medicamente denumite și antagoniști ai receptorilor serotoninergici 5-HT1F au fost concepute pentru a ajuta la reducerea simptomelor migrenelor și oferă o altă opțiune de tratament pentru persoanele care nu răspund sau nu tolerează alte tipuri de medicamente actute.
Un exemplu de ditan este lasmiditan (denumire comercială Reyvow), aprobat în Europa. Acesta acționează prin activarea receptorilor serotoninergici 5-HT1F, influențând procesele vasculare și durerea asociată migrenelor.
Gepanți
Gepanții reprezintă o clasă de medicamente utilizate în tratamentul acut al migrenelor, având molecule mici. Aceștia sunt antagoniști ai receptorilor de peptide legate de gena calcitoninei (CGRP), fiind concepuți pentru a reduce activitatea acestor peptide care joacă un rol în apariția migrenelor. La nivel mondial există ubrogepant, atogepant, zavegepant și rimegepant (denumire comercială Vydura), tratament oral existent și în România din 2023, dar încă necompensat. Acesta este utilizat atât în tratamentul acut cât și preventiv.
Tratament preventiv
- Tratamentele preventive în migrenă sunt o abordare medicală care vizează reducerea frecvenței și severității migrenelor pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a preveni apariția episoadelor de migrenă în mod regulat. Este important de știut că nu există un tratament unic care să funcționeze pentru toți, și, de obicei, medicul va lua în considerare istoricul medical al pacientului, frecvența migrenelor și alte aspecte individuale pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament preventiv.
TIPURI TRATAMENTE PREVENTIVE FARMACOLOGICE
În mod normal, acestea sunt prescrise în una dintre următoarele circumstanțe:
- Dacă suferiți de mai mult de două sau trei atacuri pe lună
- Dacă atacurile dumneavoastră sunt deosebit de severe sau invalidante și nu răspund bine la tratamentele acute
- Pentru a întrerupe ciclul de atacuri
- Dacă atacurile dumneavoastră urmează un tipar regulat (de exemplu, în jurul perioadei menstruale)
- Dacă suferiți de forme rare de migrenă, cum ar fi migrena bazilară sau hemiplegică
Medicamentele preventive se iau zilnic pentru o perioadă de șase până la douăsprezece luni și, deși rareori previn efectiv atacurile în totalitate, rata lor de succes de aproximativ 50-60%. Preventivele nu vor fi benefice în tratarea unui atac odată ce acesta a început. Atunci este necesar un tratament acut.
Unele preventive funcționează mai bine la o persoană decât la alta, astfel încât, dacă unul nu funcționează bine, nu înseamnă că altul nu va funcționa.
1. Terapii tradiționale:
- Beta-blocante: medicamente precum propranolol sau metoprolol
- Antidepresive: ex. amitriptilina
- Anticonvulsivante: ex. topiramat, depakine, valproat de sodiu
- Antagonişti ai receptorilor de angiotensină: ex. candesartan
2. Nou–apărute, special concepute: anticorpi monoclonali anti CGRP
Antagoniști de CGRP existenți la nivel european, recomandați în prevenirea migrenei episodice și a migrenei cronice:
- erenumab (denumire comercială Aimovig),
- fremanezumab (denumire comercială Ajovy),
- galcanezumab (denumire comercială Emgality) și
- epinezumab (denumire comercială Vyepti).
Dintre aceste tratamente sunt disponibile în acest moment în România, prescrise de medicii neurologi experți în migrenă:
- Emgality (galcanezumab) compensat prin contract cost-volum. Administrarea se realizează subcutan, lunar.
- NOU! Ajovy (fremanezumab) susținut de compania farmaceutică până la includerea în contractul cost-volum. Administrarea se realizează subcutan, lunar.
O listă a medicilor neurologi experți în migrenă din România cu contacte la nivel local se găsește: AICI.
Neuromodulare
- Neuromodularea este alterarea sau modularea activității nervoase prin livrarea de agenți electrici sau farmaceutici direct într-o zonă țintă. Există mai multe metode de neuromodulare sau stimulare utilizate în tratamentul migrenei. Fiecare dintre acestea vizează o zonă diferită și sunt utilizate în moduri diferite, fiind în mare parte non-invazive. Există mai multe tipologii de neuromodulare:
Neinvazive:
- Stimularea magnetică transcraniană (TMS).
- Stimularea electrică transcutanată a nervilor (TENS).
- Stimularea externă a nervului trigemen (eTNS), în România aparatul Cefaly.
- Stimularea nervului vag (vagal) noninvazivă (VNS).
- Stimularea nervului occipital în migrena cronică (nedisponibilă în România)
Terapii preventive non-farmacologice
1. Modificări ale stilului de viață:
- Evitarea factorilor de declanșare: Identificarea și evitarea factorilor care declanșează migrenele, cum ar fi anumite alimente, mese neregulate sau dezhidratare, oboseală, lipsă de somn, stres, infecții intercurente, anumite contraceptive orale etc.
- Reguli de somn: Menținerea unui program regulat de somn și a unei rutine sănătoase de odihnă.
- Exerciții fizice: Adoptarea unei rutine regulate de exerciții fizice moderate.
- Gestionarea stresului: Prin tehnici de relaxare, meditație și alte strategii.
2. Biofeedback și terapie cognitiv-comportamentală:
- Biofeedback: O tehnică prin care pacientul învață să își controleze funcțiile corporale, cum ar fi tensiunea musculară, pentru a reduce riscul de migrene.
- Terapie cognitiv-comportamentală (CBT): O formă de terapie care ajută la modificarea gândurilor și comportamentelor negative care pot contribui la migrene.
3. Intervenții neurochirurgicale (pentru cazuri severe și refractare):
- În cazuri rare și extreme, anumite proceduri neurochirurgicale pot fi luate în considerare pentru pacienții cu migrene severe care nu răspund la alte forme de tratament.
Mindfulness și relaxare
Ce este practica de relaxare?
Relaxarea nu înseamnă doar o vacanță sau o pauză de la rutina noastră normală, deși ambele lucruri ne pot ridica starea de spirit. A învăța să ne relaxăm înseamnă să învățăm modalități de a ne reduce nivelul de tensiune fizică și îngrijorarea emoțională care însoțește stresul. Corpul nostru este construit să treacă prin perioade de tensiune și relaxare în mod natural, iar dezvoltarea unei practici de relaxare ne reamintește cum să declanșăm acest răspuns natural de relaxare.
Practica de relaxare poate fi la fel de simplă ca și învățarea modului de a face respirația de relaxare (numită uneori respirație abdominală) și practicarea ei în mod regulat. De asemenea, putem folosi instrumente precum imaginația, când ne imaginăm în mod activ scene liniștitoare, sau relaxarea musculară progresivă, când lucrăm la tensionarea și relaxarea tuturor grupelor noastre musculare. Cel mai important lucru este să învățăm cum să reducem tensiunea.
Dacă suntem foarte stresați, se recomandă o practică zilnică. Pentru a obține un răspuns complet de relaxare, exercițiile ar trebui să dureze între 15 și 20 de minute. Cu cât exersăm mai mult, cu atât mai ușor devine să ne reducem nivelul de tensiune.
De ce ar trebui să o fac?
Cercetările arată că persoanele care au o practică regulată de relaxare își reduc semnificativ experiența fizică a stresului și a tensiunii. Acest lucru este asociat cu rezultate mai bune în materie de sănătate și cu o calitate mai bună a vieții.
Vitamine și minerale
Unele studii sugerează că magneziul, vitamina B2 (riboflavina) și coenzima Q10 pot avea beneficii în prevenirea migrenelor pentru anumite persoane. Unii pacienți favorizează utilizarea terapiilor complementare pentru a contribui la reducerea frecvenței și severității crizelor de migrenă. O opțiune despre care se întreabă adesea este utilizarea mineralelor și a vitaminelor:
- Coenzima Q10 (CoQ10) s-a dovedit a fi utilă pentru reducerea frecvenței atacurilor, a zilelor de dureri de cap și a zilelor cu greață. Doza recomandată este de 100 mg de trei ori pe zi.
- Magneziul este recomandat 400 – 600mg pe zi ca doză orală și poate fi administrat sub supravegherea unui specialist pe cale intravenoasă la 1000 – 2000mg (IV) pentru gestionarea atacurilor acute. Se crede că magneziul are un efect analgezic.
- Vitamina B2 (riboflavina) 200 – 400mg zilnic s-a dovedit a fi, de asemenea, utilă pentru a reduce frecvența atacurilor și pentru a îmbunătăți numărul de zile de migrenă.
Vă rugăm să rețineți că persoanele care iau în considerare aceste opțiuni ar trebui să discute mai întâi cu medicul de familie/neurologul și cu farmacistul lor. Aceste doze sunt mari și pacienții ar trebui să vorbească cu medicul lor despre efectele secundare.