Poveste: Nu este ușor cu migrenă

Într-o dimineață rece de iarnă, la o vârstă fragedă, am simțit pentru prima dată o durere foarte mare în frunte. A fost semnalul unei călătorii dificile care urma să înceapă. Acum migrena a devenit o parte din viața mea.

Încă din copilărie am învățat să recunosc simptomele prevestitoare: dureri de cap, tulburări vizuale și apoi, inevitabil, pulsații puternice și greață. Școlile și jocurile cu prietenii au fost adesea întrerupte de aceste episoade dureroase. Când colegii mei se bucurau de activități specifice copilăriei, eu mă retrăgeam într-un colț, încercând să alin durerea și să mă ascund de lumină și zgomot. Viața de adult nu a adus cu sine prea multă îmbunătățire. Cariera și responsabilitățile familiale au fost deseori perturbate de migrenele imprevizibile. Îmi amintesc de momentele în care am fost nevoit să anulez întâlniri importante sau să îmi petrec zilele în întuneric, încercând să mă eliberez de suferință. Am căutat ajutor în numeroase locuri: cabinete medicale, terapeuți, specialiști în nutriție și chiar în metode alternative. Tratamentele s-au înmulțit, dar nu întotdeauna cu succesul dorit. Uneori, senzația de disperare îmi învăluia sufletul, simțeam că migrenele mă definesc într-un fel pe care nu-l puteam controla. Relațiile au suferit și ele. Prietenii și familia au fost mereu înțelegători, dar uneori simțeam că devin o povară pentru cei din jurul meu.

Cu toate acestea, am găsit și lumină în întuneric. Am învățat să fiu mai empatic cu ceilalți și să acord atenție detaliilor. Am dezvoltat tehnici de gestionare a stresului și de relaxare care m-au ajutat să fac față atacurilor de migrenă cu mai multă rezistență. Am descoperit puterea de a căuta mereu soluții noi și de a nu mă lăsa doborât de boală. Astăzi, la vârsta de aproximativ 40 de ani, privind în urmă, îmi dau seama că migrenele au fost parte integrantă din călătoria mea. Ele au sculptat lupta mea internă și m-au învățat să apreciez fiecare moment fără durere ca pe o comoară. Chiar dacă drumul a fost dificil, am găsit în mine forța de a spera și de a căuta mereu soluții pentru o viață mai bună.

 

Robert, persoană cu migrenă, Galați

Poveste participantă la concursul „Despre migrenă: povești despre viața cu migrenă în România”, 2023

Alte
articole