Migrena la femei

Migrena la femei este de trei ori mai frecventă decât migrena la bărbați. Mai jos urmează examinarea diferitelor influențe hormonale asupra acestei afecțiuni.

Menstruația și migrena

Aproximativ 60% dintre femeile care suferă de migrenă constată o creștere a numărului de crize în asociere cu perioada menstruală. Acest lucru este cunoscut sub numele de migrenă legată de menstruație.

Migrena menstruală pură este diagnosticată atunci când apare exclusiv în preajma menstruației în cel puțin două din trei cicluri menstruale și în niciun alt moment în timpul ciclului. Folosind această definiție, aproximativ 10% dintre femei au migrenă menstruală pură. Atacurile menstruale tind să fie mai puțin severe, dar mai lungi decât atacurile non-menstruale

Cele mai probabile mecanisme responsabile pentru migrena menstruală sunt:

Scăderea nivelurilor de estrogen / progestogen.

Intrarea prostaglandinelor (compuși lipidici, asemănători hormonilor) în circulația sistemică. Aceste niveluri sunt la maxim în primele 48 de ore ale menstruației.

Managementul migrenei

Un Jurnal de migrenă poate fi foarte eficient în stabilirea legăturii dintre menstruație și migrenă.

Durerile de cap sunt un efect secundar comun al administrării contraceptivelor orale și, în majoritatea cazurilor, se ameliorează de obicei în timp. Este important să găsiți pilula care vi se potrivește cel mai bine în urma consultării cu medicul dumneavoastră și dacă sunteți îngrijorată de durerile de cap sau migrenele dumneavoastră, vă rugăm să vă faceți o programare la medicul dumneavoastră de familie.

Sarcina și migrena

Migrena este posibil să se amelioreze în timpul sarcinii. 60% experimentează o ameliorare, în special în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru. Se crede că nivelurile mai stabile de estrogen și progesteron circulant în această perioadă sunt responsabile pentru ameliorare, dar ameliorarea poate fi, de asemenea, rezultatul altor schimbări din timpul sarcinii, cum ar fi creșterea producției de endorfine. De obicei, tiparele premergătoare migrenelor vor reveni atunci când sarcina s-a încheiat și pacienta a început din nou să aibă menstruație.

Cu toate acestea, aproximativ 15% dintre femei raportează o înrăutățire sau o nouă apariție a migrenei în timpul sarcinii și, ca atare, nu există o modalitate sigură de a prezice cum sau dacă migrena se va schimba în timpul sarcinii.  Cu toate acestea, s-a observat că ameliorarea este mai probabilă la femeile care au migrenă fără aura, migrenă menstruală sau legată de menstruație. Femeile care au migrenă cu aură sunt mai susceptibile de a continua să aibă crize în timpul sarcinii.

Înrăutățirea sau apariția unei noi migrene nu are niciun efect asupra rezultatului sarcinii, iar pacienta trebuie să fie reasigurată de acest lucru. Majoritatea femeilor care suferă de migrenă pentru prima dată în timpul sarcinii vor continua să aibă migrene și după aceea.

Menopauza și migrena

Pentru femeile a căror migrenă a fost strâns legată de ciclul menstrual, eliminarea acestui factor declanșator odată cu instalarea menopauzei poate duce la o îmbunătățire reală, deși este rar ca atacurile să dispară complet. Spre deosebire de menopauza fiziologică, menopauza chirurgicală duce la agravarea migrenei în două treimi din cazuri.

Îmbătrânirea este, de asemenea, de obicei asociată atât cu dureri de cap, cât și cu simptome asociate, care devin mai puțin severe, astfel încât este posibil ca nu doar menopauza, ci și îmbătrânirea, să fie cea care produce ameliorarea migrenelor în multe cazuri.

Perimenopauza este uneori asociată cu înrăutățirea migrenei ca urmare a fluctuațiilor hormonale. În plus, menstruațiile neregulate pot face ca gestionarea afecțiunii să fie mai puțin previzibilă. Pe măsură ce menopauza avansează, nivelurile plasmatice ale steroizilor sexuali scad și migrena se diminuează frecvent.

Chiar și așa, în populația generală cu vârste cuprinse între 55 și 60 de ani, incidența migrenei la femei este încă mai mare decât la bărbați. Acest lucru sugerează că alți factori, alții decât hormonii, contribuie la predominanța migrenei la femei, dar motivele nu sunt bine înțelese.

Managementul migrenei perimenopauzale

Trebuie utilizate măsuri acute și profilactice regulate, ținând cont de faptul că triptanii sunt indicați numai la adulții cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani.

În cazul în care sunt evidente crize legate de menstruația neregulată sau de alte simptome perimenopauzale, poate fi luată în considerare ca opțiune HRT, cu condiția să nu existe contraindicații pentru utilizarea acesteia.

Terapia de substituție hormonală

FSH este autorizată pentru controlul simptomelor menopauzei și pentru prevenirea osteoporozei și are un efect variabil asupra frecvenței migrenelor.

Cercetările au arătat că este aproape la fel de probabil să înrăutățească migrena decât să o amelioreze. Rămâne practic imposibil de prezis ce va experimenta o anumită femeie.

În general:

Terapia de substituție estrogenică continuă poate fi preferabilă dozelor ciclice

Pentru rezultate optime, nivelurile de estrogen trebuie menținute stabile pentru a evita declanșarea unei crize. Formele de suplimente de estrogen sub formă de plasturi se eliberează mai ușor decât versiunile orale.

Rețineți că migrena nu este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral la femeile aflate la postmenopauză și, prin urmare, FSH nu este contraindicată din acest motiv.

La unele femei migrenele se pot ameliora atunci când progesteronul este eliminat în întregime. Cu toate acestea, este necesar un progestogen suplimentar pentru a preveni cancerul endometrial la femeile nehisterectomizate care utilizează substituția estrogenică. Acest lucru poate duce la o creștere a migrenelor, în special dacă se administrează ciclic, mai degrabă decât continuu. O cale de administrare transdermică poate ajuta la minimizarea acestui efect.