Migrena la copii, adolescenți și tineri

Durerea de cap este un motiv de îngrijorare și ar trebui să fie adusă în atenția unui medic pentru a elimina alte afecțiuni mai grave.

Diagnosticarea migrenei la copii, adolescenți și tineri

Este important să ne amintim că majoritatea durerilor de cap recurente în copilărie sunt fie dureri de cap de tip tensiune, fie migrene.

Un diagnostic de migrenă la un copil se pune dacă durerile de cap sunt recurente și dacă sunt prezente două dintre următoarele simptome:

durere, de obicei pe o parte a capului, dar uneori pe ambele părți însoțite de vărsături sau greață, tulburări de vedere, antecedente de migrenă la membrii apropiați ai familiei (părinți sau frați).

Echivalenți ai migrenei la copii

Copiii se pot prezenta, de asemenea, cu un grup de simptome care nu includ deloc o durere de cap. În schimb, simptome precum durerile de stomac, pierderea poftei de mâncare, greața și vărsăturile pot reprezenta cea mai mare parte a începerii unei migrene la un copil, ceea ce face ca migrena să fie mai greu de recunoscut la copii. Aceasta este cunoscută sub numele de migrenă abdominală și, de obicei, evoluează în migrene mai tipice după pubertate. Durerea abdominală poate fi dureroasă sau intensă și este de obicei localizată în jurul mijlocului abdomenului, în jurul buricului. Uneori, vertijul și înclinarea capului pot face parte dintr-un atac de migrenă din copilărie. Sunt necesare investigații fregvente pentru a exclude alte cauze ale simptomelor asemănătoare migrenei la copii.

Declanșatori de migrenă la persoanele mai tinere

Factorii declanșatori identificați în mod obișnuit la copii pot include:

Anumite alimente, cum ar fi brânza, citricele, ciocolata, băuturile carbogazoase sau conservele de carne.

Mesele omise. În unele cazuri, o gustare ușoară înainte de orice activitate suplimentară ar putea fi tot ceea ce este necesar pentru a preveni apariția unei migrene, deoarece este important să se mențină un nivel constant de zahăr în sânge.

Lipsa somnului și/sau somnul prelungit. Este important să mențineți orele regulate de culcare și de trezire.

Anxietate sau factori de stres, care pot include temele, performanțele școlare și dificultăți în relațiile cu părinții, frații și/sau prietenii.

Exerciții fizice excesive.

Ore lungi de joc jocuri video sau de vizionare la televizor.

Lumini pâlpâitoare, cum ar fi iluminatul cu tuburi fluorescente, pâlpâirea televizorului sau imagini intermitente.

În multe cazuri, o combinație a acestor factori poate declanșa o migrenă. Folosirea unui jurnal în care să se consemneze toate activitățile, alimentele și băuturile consumate în perioada de 24 de ore înainte de apariția migrenei poate ajuta la identificarea factorilor declanșatori. Menținerea unui jurnal timp de până la trei luni poate ajuta la stabilirea unor tipare.

Prevenirea migrenei și Managementul la copii

Ținerea unui jurnal al migrenelor înregistrează cu exactitate frecvența, severitatea și durata crizelor și poate ajuta la identificarea factorilor declanșatori, ceea ce poate contribui la prevenirea viitoarelor crize de migrenă. De asemenea, monitorizează eficacitatea tratamentelor.

Dacă simptomele sunt observate din timp, un copil poate adesea să doarmă pentru a scăpa de durerea de migrenă. Tehnicile de gestionare non-farmacologică includ exerciții de relaxare, gestionarea stresului, biofeedback și terapii comportamentale. Aceste terapii pot reduce considerabil frecvența crizelor.

Dacă copilul dumneavoastră este pe cale să aibă o migrenă, ar trebui să i se administreze un medicament analgezic ușor, cum ar fi paracetamolul (sub formă solubilă, deoarece acesta se absoarbe mai repede).

Greața sau vărsăturile pot fi contracarate cu un medicament împotriva grețurilor, care poate fi cumpărat fără prescripție medicală și care trebuie luat cu aproximativ 15 minute înainte de analgezic. Terapia medicală preventivă este rareori recomandată pentru copii.

Migrena la copii vs. adulți

  • Atacurile sunt de obicei mai scurte la copii (de obicei mai puțin de 24 de ore).
  • Durerea de cap nu este la fel de severă sau, la unii copii, nu este prezentă deloc.
  • Durerea de cap este mai probabil să fie pe ambele părți ale capului la copii.
  • Simptomele gastrointestinale sunt de obicei mai importante la copii.
  • La fel de proeminente la băieți înainte de pubertate. După aceea, de trei ori mai frecvente la fete.
De ce să luăm în serios durerea de cap la copii?
  • Performanțele școlare ale copilului pot scădea.
  • Durerile de cap pot fi debilitante, afectând capacitatea copilului de a participa la activități și evenimente sociale.
  • Relațiile cu prietenii și cu alți membri ai familiei pot fi afectate.
  • Migrena poate fi un indiciu al altor probleme din viața copilului, cum ar fi lipsa somnului, o dietă proastă, stresul, depresia sau alte boli.
  • Învățarea de a controla afecțiunea de la o vârstă fragedă poate reduce la minimum costurile și dizabilitățile implicate.
Migrena la școală

Învățătorul și/sau asistenta școlară ar trebui să fie informați cu privire la predispoziția unui copil la migrenă, pentru a se asigura că se iau măsuri adecvate în cazul unui atac.

De asemenea, se va reduce la minimum perturbarea rutinei școlare a copilului. Majoritatea școlilor cooperează foarte bine cu orice tratament care a fost sugerat părinților. Profesorii/îngrijitorii pot prefera să „păstreze” medicamentele copiilor mai mici și să le dea la cerere.

Poate fi indicat ca adolescenții să aibă asupra lor propriile medicamente și să ia o rezervă de urgență de tablete adecvate atunci când este necesar. Trebuie depuse toate eforturile pentru a păstra o rutină normală.