Durerile de cap
Cefaleea zilnică cronică este orice durere de cap care apare în 15 zile din lună sau mai mult și durează cel puțin patru ore. Cefaleea de efort benignă este provocată de exercițiile fizice intense. O durere de cap sinusală este o durere de cap cauzată de o cavitate sinusală înfundată. Cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap. Află detalii mai jos…
Cefaleea cronică zilnică
Cefaleea zilnică cronică este orice durere de cap care apare în 15 zile din lună sau mai mult și durează cel puțin patru ore. Afectează aproximativ 4-5% din populație și se crede că este din ce în ce mai răspândită. La fel ca migrena, aceasta poate afecta semnificativ capacitatea unui individ de a funcționa în familie, în societate și la locul de muncă.
Există trei tipuri principale de cefalee:
- Cefaleea cronică de tensiune
- Migrena cronică (transformată)
- Cefaleea de suprasolicitare a medicamentelor
Cefaleea de tensiune
Cefaleea de tensiune este cel mai frecvent tip de durere de cap. Experții estimează că aproape 90% dintre femei și aproximativ 70% dintre bărbați se confruntă cu dureri de cap de tensiune la un moment dat în viața lor.
Durerile de cap provocate de tensiune pot fi cauzate de stres, de o postură proastă sau de o iluminare inadecvată. Acestea încep adesea după-amiaza sau seara unei zile stresante și durează între una și șase ore.
De obicei, se prezintă ca o durere de cap ușoară sau moderată de tip „bandă” sau „apăsătoare”, care se strânge în jos pe cap, cu o senzație de tensiune în umeri și în ceafă.
Spre deosebire de migrenă, durerea tinde să fie pe ambele părți ale capului și nu este agravată de activitățile de rutină. De asemenea, spre deosebire de migrenă, de obicei nu există alte simptome. În ciuda acestor diferențe, se știe că persoanele cu cefalee de tensiune obișnuită au adesea migrenă coexistentă.
Nu este întotdeauna necesar să vă consultați medicul de familie în cazul durerilor de cap tensionale ocazionale. Majoritatea oamenilor tratează cu succes durerile de cap tensionale cu medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul, aspirina și ibuprofenul.
Exercițiile fizice regulate, tehnicile de gestionare a stresului, alimentația rațională și pauzele regulate de la ecranele de calculator sunt toate tehnici de autocontrol care pot duce la o reducere a durerilor de cap tensionale.
Cu toate acestea, dacă durerile de cap devin mai frecvente sau mai intense sau dacă folosiți în mod regulat analgezice, atunci este momentul să solicitați sfatul unui medic.
Durerea de cap sinusală
O durere de cap sinusală este o durere de cap cauzată de o cavitate sinusală înfundată, care este uneori confundată cu migrena. Atunci când un sinus se inflamează, de obicei ca urmare a unei reacții alergice sau a unei infecții, rezultatul este o durere profundă și surdă la nivelul feței și în zonele adiacente ale capului.
Ca și în cazul migrenei, durerea poate fi agravată de mișcare. Dacă durerea de cap este cu adevărat cauzată de un blocaj al sinusurilor, probabil că veți avea și alte simptome, cum ar fi febră, secreții nazale, senzații în ureche și/sau umflături faciale.
O radiografie va confirma un blocaj al sinusurilor. Antihistaminicele sau antibioticele sunt folosite pentru a o trata.
Cefaleea de tip Cluster
Cefaleea tip Cluster este un tip de cefalee rară, dar foarte severă, care afectează mai puțin de 1% din populație. Este de șase ori mai răspândită la bărbați decât la femei și începe, de obicei, la sfârșitul vârstei de 20 de ani sau la începutul vârstei de 30 de ani.
Spre deosebire de migrene, cei care suferă de cefalee de tip Cluster nu pot sta liniștiți într-o cameră întunecată, ci sunt adesea mai agitați și mai activi, legănându-se sau plimbându-se în sus și în jos.
Atacurile încep de obicei în mijlocul nopții și constau într-o durere severă care poate dura între 15 și 180 de minute și care afectează o parte a capului. Partea capului pe care se simte durerea poate varia între atacuri, dar aproape niciodată nu apare pe ambele părți în același timp. Durerea este adesea descrisă ca un „vătrai fierbinte” care pătrunde într-un ochi.
Cefaleea tip Cluster poate apărea de mai multe ori pe zi. Atacurile apar în grupuri care pot dura săptămâni sau luni. După fiecare grup, atacurile pot dispărea luni sau chiar ani de zile.
Ce pot face pentru cineva care suferă de cefalee de tip Cluster?
Dacă cunoașteți pe cineva la locul de muncă sau aveți un prieten sau un membru al familiei care suferă de cefalee de tip Cluster, să vedeți un atac în toată regula, mai ales pentru prima dată, poate fi înfricoșător. Persoana ar putea să țipe, să se lovească mult la cap, să plângă, să se plimbe, să se balanseze înainte și înapoi și, uneori, chiar să se lovească cu capul de un perete.
Mulți bolnavi sunt reticenți în a lăsa pe cineva să îi vadă într-un atac în toată regula, deoarece din cauza stresului pe care simt că îl pun asupra celorlalți atacul este atât de chinuitor, demnitatea lor este dată complet la o parte, oamenii pot crede că au înnebunit, confruntarea cu atacul fiind în sine un calvar, așa că faptul că trebuie să-și facă griji pentru alte persoane nu face decât să sporească stresul.
Pentru familie și prieteni, acest lucru poate fi deosebit de chinuitor. Ei vor să ajute, dar nu pot face nimic. Suferința de a privi o persoană iubită trecând printr-o astfel de agonie este foarte chinuitoare.
Cei mai mulți oameni sunt decenți și vor să ajute în orice fel pot, dar nimeni nu poate face cu adevărat nimic în timpul atacului decât să stea departe. După aceea, persoana poate dori să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat și poate fi recunoscătoare pentru un cuvânt liniștitor sau pentru câteva momente în care cineva să o asculte. Simpatia și sprijinul ar fi apreciate, în special într-un cadru de lucru, astfel încât persoana să nu simtă că este incomodă sau că se dă în spectacol.
Dacă doriți cu adevărat să sprijiniți pe cineva care suferă de cefalee de tip Cluster, atunci cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă educați cu privire la această afecțiune.
Fiți în așteptare în cazul în care este nevoie de ajutorul dumneavoastră. Ajungeți să recunoașteți semnele de avertizare. Cei mai mulți membri ai familiei vor fi deja familiarizați cu ceea ce trebuie să facă, dar în afara casei familiei, o persoană suferindă ar fi recunoscătoare să știe că altcineva este conștient de ceea ce are nevoie.
Vorbiți cu colegii dumneavoastră despre cefaleea de tip Cluster, includeți persoana care suferă (dacă aceasta este dispusă) și arătați-i că îi acordați sprijin. Bolnavii pot fi destul de fericiți să vorbească despre experiențele lor și despre cât de grav sunt afectați, fie și numai pentru a se descărca, dar acest lucru servește, de asemenea, ca o modalitate de a face din ce în ce mai multe persoane să conștientizeze această afecțiune. Dacă o persoană care suferă știe că este susținută, acest lucru poate ajuta la eliminarea unei părți din presiune.
Cefaleea de efort benignă
Cefaleea de efort benignă este provocată de exercițiile fizice intense, inclusiv de activitatea sexuală.
Durerea este de la moderată la severă și durează, în general, de la câteva minute până la o oră.
Cefalee de abstinență la cafeină
O durere de cap pulsatilă cauzată de dilatarea vaselor de sânge odată ce efectele constrictive ale cofeinei nu mai sunt prezente.
Aceasta poate apărea la aproximativ douăsprezece ore după ce a fost consumată ultima ceașcă de cafea și este adesea resimțită la sfârșit de săptămână.
Dureri de cap cauzate de alte probleme medicale
Durerile de cap cauzate de alte probleme medicale sunt cunoscute ca dureri de cap secundare. Durerile de cap secundare pot fi cauzate de o varietate de afecțiuni medicale. Unele dintre acestea pot fi grave, dar majoritatea sunt benigne.
Vă recomandăm să vă consultați medicul dacă vi se aplică oricare dintre următoarele situații:
- Aveți o rigiditate a gâtului și/sau febră pe lângă o durere de cap.
- Durerea de cap este însoțită de dificultăți de respirație și/sau simptome care vă afectează ochii, urechile, nasul sau gâtul.
- Sunteți amețit, somnolent, instabil, aveți dificultăți de vorbire, slăbiciune, amorțeală sau furnicături pe lângă durerea de cap.
- Durerea dumneavoastră de cap este însoțită de o erupție cutanată.
- Aveți simptome de aură de lungă durată sau repetitive.
- Durerile dumneavoastră de cap sunt declanșate de tuse sau strănut.
- Durerea dumneavoastră de cap începe și persistă după un traumatism cranian.
- Durerea dumneavoastră de cap se agravează continuu și nu dispare.
- Durerile dumneavoastră de cap și-au schimbat caracterul.
- Voma persistentă și/sau severă vă însoțește durerea de cap.
- Ați experimentat prima și/sau cea mai gravă durere de cap.