Ce este cefaleea în grup?

Cefaleea în grup sau în ciorchine este un tip de cefalee rară, dar foarte severă, care afectează mai puțin de 1% din populație. Este de șase ori mai răspândită la bărbați decât la femei și începe, de obicei, la sfârșitul vârstei de 20 de ani sau la începutul vârstei de 30 de ani.

Cefaleea în grup

Spre deosebire de migrene, cei care suferă de cefalee în ciorchine nu pot sta liniștiți într-o cameră întunecată, ci sunt adesea mai agitați și mai activi, legănându-se sau plimbându-se în sus și în jos.

Atacurile încep de obicei în mijlocul nopții și constau într-o durere severă care poate dura între 15 și 180 de minute și care afectează o parte a capului. Partea capului pe care se simte durerea poate varia între atacuri, dar aproape niciodată nu apare pe ambele părți în același timp. Durerea este adesea descrisă ca un „vătrai fierbinte” care pătrunde într-un ochi.

Cefaleea în ciorchine poate apărea de mai multe ori pe zi. Atacurile apar în grupuri care pot dura săptămâni sau luni. După fiecare grup, atacurile pot dispărea luni sau chiar ani de zile.

Ce pot face pentru cineva care suferă de cefalee în ciorchine?

Dacă cunoașteți pe cineva la locul de muncă sau aveți un prieten sau un membru al familiei care suferă de cefalee în ciorchine, să vedeți un atac în toată regula, mai ales pentru prima dată, poate fi înfricoșător. Persoana ar putea să țipe, să se lovească mult la cap, să plângă, să se plimbe, să se balanseze înainte și înapoi și, uneori, chiar să se lovească cu capul de un perete.

Mulți bolnavi sunt reticenți în a lăsa pe cineva să îi vadă într-un atac în toată regula, deoarece din cauza stresului pe care simt că îl pun asupra celorlalți atacul este atât de chinuitor, demnitatea lor este dată complet la o parte, oamenii pot crede că au înnebunit, confruntarea cu atacul fiind în sine un calvar, așa că faptul că trebuie să-și facă griji pentru alte persoane nu face decât să sporească stresul.

Pentru familie și prieteni, acest lucru poate fi deosebit de chinuitor. Ei vor să ajute, dar nu pot face nimic. Suferința de a privi o persoană iubită trecând printr-o astfel de agonie este foarte chinuitoare.

Cei mai mulți oameni sunt decenți și vor să ajute în orice fel pot, dar nimeni nu poate face cu adevărat nimic în timpul atacului decât să stea departe. După aceea, persoana poate dori să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat și poate fi recunoscătoare pentru un cuvânt liniștit sau pentru câteva momente în care cineva să o asculte. Simpatia și sprijinul ar fi apreciate, în special într-un cadru de lucru, astfel încât persoana să nu simtă că este incomodă sau că se dă în spectacol.

Dacă doriți cu adevărat să sprijiniți pe cineva care suferă de cefalee în ciorchine, atunci cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă educați cu privire la această afecțiune.

Fiți în așteptare în cazul în care este nevoie de ajutorul dumneavoastră. Ajungeți să recunoașteți semnele de avertizare. Cei mai mulți membri ai familiei vor fi deja familiarizați cu ceea ce trebuie să facă, dar în afara casei familiei, o persoană suferindă ar fi recunoscătoare să știe că altcineva este conștient de ceea ce are nevoie.

Vorbiți cu colegii dumneavoastră despre cefaleea în grup, includeți persoana care suferă (dacă aceasta este dispusă) și arătați-le că îi acordați sprijin. Bolnavii pot fi destul de fericiți să vorbească despre experiențele lor și despre cât de grav sunt afectați, fie și numai pentru a se descărca, dar acest lucru servește, de asemenea, ca o modalitate de a face din ce în ce mai multe persoane să conștientizeze această afecțiune. Dacă o persoană care suferă știe că este susținută, acest lucru poate ajuta la eliminarea unei părți din presiune.