A face sau a nu face exerciții fizice? Paradoxul migrenei

Puține lucruri sunt la fel de confuze ca relația dintre exercițiile fizice și migrenă. Migrena, așa cum este definită de Societatea Internațională de Cefalee, include sintagma „agravarea prin activitate fizică de rutină”. Cu toate acestea, atât de des ni se spune să includem exercițiile fizice ca parte a planului nostru de tratament. De ce se întâmplă acest lucru? Are măcar sens?

Acesta este unul dintre subiectele mele preferate. Am fost un înotător de competiție din clasa întâi până la facultate. Migrena și simptomele asociate acesteia mi-au pus capăt carierei de înotător (desigur, pe atunci am ținut secretă tulburarea mea de migrenă). Nu înțelegeam pe deplin asocierea dintre migrenă și faptul că nu mai puteam să întorc capul pentru a respira sau că nu puteam să mă întorc decât de un număr limitat de ori înainte de a vomita. Ceea ce era și mai derutant pentru mine era faptul că atunci când nu înotam, durerea era mai puternică. Cu toate acestea, înotul sub conducerea unui antrenor și în ritmul unei echipe de înot devenise imposibil.

După câteva încercări și erori, am realizat că, dacă nu făceam exerciții fizice în fiecare zi, după-amiaza aveam o migrenă mult mai gravă decât dacă aș fi făcut antrenamentul(tiparul meu de migrenă la acea vreme era zilnic). Dar a trebuit să petrec mult timp pentru a descoperi tipul și ritmul de exerciții fizice care să funcționeze pentru mine. Am descoperit, de asemenea, că a trebuit să descopăr toate acestea pe cont propriu. Nu părea să existe nimeni care să înțeleagă nuanțele a ceea ce a cauzat declanșarea durerii/migrenei mele. Nu era întotdeauna ceea ce „avea sens” pentru un antrenor, un fizioterapeut, un coleg de antrenament sau chiar pentru mine.

Care sunt câteva motive pentru care exercițiile fizice pot declanșa sau exacerba migrena?
Deși au fost sugerate unele mecanisme posibile, nu există o explicație fiziologică agreată din punct de vedere medical. Două ipoteze posibile pentru modul în care exercițiile fizice pot induce migrena sunt prin intermediul a două neuropeptide distincte: hipocretina și CGRP. Hipocretina este produsă de hipotalamus și ajută la reglarea tiparelor de somn și de trezire. Adesea că este implicată în anumite simptome asociate cu faza premonitorie a migrenei, cum ar fi bâlbâiala, oboseala și pofta de mâncare. Se crede că exercițiile fizice afectează această cale. De asemenea, exercițiile fizice pot determina creșterea nivelului de CGRP și, după cum știm, acesta joacă un rol în migrenă. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste teorii privind exercițiile fizice și migrena nu a fost studiată pe scară largă.

O altă idee privind durerea acută resimțită în timpul încercării de a face exerciții fizice în timpul migrenei este legată de faptul că aferențele nervoase din nervul trigemen care înconjoară structurile vasculare din meninge (membrana care înconjoară creierul) sunt activate în timpul unui atac. Acest lucru duce la eliberarea de substanțe pro-inflamatorii. Ceea ce înseamnă pentru noi este că senzații pulsatile pe care în mod normal nu le-am simți, brusc, dureroase la nivelul capului nostru. Acest lucru devine mult mai rău dacă încercăm să facem exerciții fizice și să ne creștem ritmul cardiac.

DE CE AR PUTEA EXERCIȚIILE FIZICE SĂ NE FACĂ SĂ NE SIMȚIM MAI BINE?

Pentru a răspunde la întrebarea de ce exercițiile fizice ar putea face ca o persoană cu migrenă să se simtă mai bine, trebuie mai întâi să clarificăm faptul că ne referim de obicei la exercițiile fizice cu caracter preventiv sau, cel puțin, nu la exercițiile fizice atunci când vă simțiți cel mai rău. S-a constatat că nivelurile de beta-endorfină (un opioid produs în corpul nostru) sunt mai scăzute la pacienții cu migrenă decât la persoanele fără migrenă. În sistemul nervos periferic, beta-endorfina diminuează transmiterea în căile durerii; în sistemul nervos central, face parte dintr-o cale asociată cu plăcerea. Beta-endorfina este crescută prin exerciții fizice prelungite cu prag scăzut (50 de minute) sau prin exerciții fizice de intensitate ridicată care depășesc pragul anaerobic2.

La pacienții cu migrenă s-a raportat, de asemenea, că un sistem natural din corpul nostru, numit sistemul de recompensă endocannabinoidă, este disfuncțional în comparație cu persoanele fără migrenă. Concentrațiile ligandului endocannabinoidian, considerat a fi responsabil pentru „senzația de alergare” sunt mai scăzute la pacienții cu migrenă decât la persoanele de control. Se presupune că acest lucru contribuie la scăderea pragului durerii (sensibilizare) care contribuie la migrenă și la cronificarea acesteia. Cercetările în acest domeniu sunt limitate. Cu toate acestea, o analiză recentă a literaturii de specialitate a constatat că exercițiile aerobice riguroase pot duce la o reducere semnificativă a frecvenței, intensității și duratei migrenei. Autorii au remarcat, de asemenea, că mai multe beneficii au fost asociate cu exercițiile fizice de intensitate ridicată.

CUM FOLOSIM CORECT EXERCIȚIILE FIZICE ÎN CAZUL MIGRENEI?

Ceea ce am constatat personal și ajutând persoanele cu migrenă care doresc să facă exerciții fizice este următorul lucru: Persoanele cu migrenă sunt foarte diverse, la fel ca și tipurile de exerciții fizică. Unii dintre noi nu sunt capabili să sară direct la un curs de yoga, deoarece folosirea părții superioare a corpului le declanșează migrena. Multe dintre aceste persoane încep cu exerciții de mers pe jos sau la piscină. Alții nu reușesc să obțină o ameliorare fără reprize lungi de exerciții fizice intense în fiecare zi. Ar fi neglijent să ignorăm faptul că exercițiile fizice sunt utile și pentru unele dintre lucrurile care pot veni împreună cu migrena, cum ar fi insomnia, depresia și anxietatea. Dacă nu reușiți să vedeți imediat rezultate în ceea ce privește nivelul durerii sau frecvența migrenei, poate că trebuie să acordați atenție efectelor pe care le are exercițiul fizic asupra celorlalte simptome sau comorbidități.

În concluzie, primul pas este să aflăm ce tipuri de exerciții fizice putem face fără a ne înrăutăți simptomele. Pasul doi este să folosim exercițiile fizice pentru profilaxia migrenei și pentru a ne îmbunătăți sănătatea și bunăstarea generală.

Alte
articole